zondag 22 oktober 2017


Reet Race/Kontje Knap

Leeftijd: Vanaf 5 jaar
Duur: 5 minuten
Aantal spelers: minimaal 6
Benodigdheden: boterhamzakjes (voor elke speler een)
Plaats: buiten/gymzaal

Verdeel de groep in tweeën (bij een grote groep, bijvoorbeeld een schoolklas, kunnen er meerdere groepjes worden gevormd). De groepjes gaan in een rij achter elkaar staan. Ze krijgen allemaal een boterhamzakje. De eerste blaast zijn/haar boterhamzakje op en houdt de lucht erin vast. Hij/zij rent zo hard mogelijk naar de overkant en weer terug. Ondertussen draait nummer twee zich om en gaat krom staan met zijn/haar kont vooruit. Nummer een slaat het boterhamzakje kapot op de kont van nummer twee. Als het zakje geknapt is, mag nummer twee gaan rennen en nummer drie gaat krom staan. Nummer een sluit achteraan in de de rij. Welke groep heeft het eerst alle zakjes laten knappen?


Sardientjes

Leeftijd: Vanaf 4 jaar
Duur: 5 minuten
Aantal spelers: 5 of meer
Benodigdheden: geen
Plaats: binnen/buiten

Een kind verstopt zich alle anderen moeten hem/haar zoeken. Als iemand het kind vindt dat zich verstopt heeft, zegt hij/zij niets, maar kruipt heel stil en onopvallend bij het kind in de verstopplaats. Zo komen er steeds meer 'sardientjes' bij, totdat het kind dat als laatste overblijft hen allemaal vindt.


Ballon scheren

Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Duur: 10 minuten
Aantal spelers: 1 of meer
Benodigdheden: ballonnen, scheerschuim, wegwerp scheermesjes

Plaats: binnen/buiten

Blaas een ballon op en smeer deze vol met scheerschuim. Probeer de ballon te scheren met een wegwerpmesje zonder de ballon te laten knappen.


Detective

Leeftijd: Vanaf 9 jaar
Duur: 10 minuten
Aantal spelers: 5 of meer
Benodigdheden: geen
Plaats: binnen/buiten

Een van de kinderen is de detective en moet de kamer even verlaten. De anderen spreken ondertussen af wie de gezochte gangsterbaas is. Als de detective weer binnenkomt, moeten de kinderen de bewegingen van de gangsterbaas nadoen, maar dan wel zo dat de detective niet ontdekt dat de gangsterbaas de bewegingen als eerste maakt. De detective moet proberen te ontdekken wie de gezochte gangsterbaas is.

Blind proeven

Leeftijd: Vanaf 4 jaar
Duur: 10 minuten
Aantal spelers: 1 of meer
Benodigdheden: verschillende bakjes met etenswaren
Plaats: binnen/buiten

Laat de kinderen geblinddoekt proeven van een aantal etenswaren (chocolade hagelslag, basterdsuiker, kaneel, zout, jam, ketchup, vla, pindakaas, ....) en raden wat ze proeven. Houd wel rekening met eventuele allergieën.


Wasknijper estafette

Leeftijd: Vanaf 7 jaar
Duur: 10 minuten
Aantal spelers: 8 of meer
Benodigdheden: per kind een wasknijper, per groepje een munt/bierviltje
Plaats: binnen/buiten

De kinderen worden in groepjes verdeeld. Het is een soort estafette, dus de deelnemers kunnen het besten in een rij gezet worden. Iedereen krijgt een wasknijper en doet deze in de mond. Ieder groepje krijgt een bierviltje/munt. De eerste van het groepje doet de munt/het bierviltje tussen de wasknijper die in zijn mond zit. De handen moeten op de rug. Zo moet de munt/het bierviltje worden doorgegeven. Bommetje


Leeftijd: Vanaf 5 jaar
Duur: 10 minuten
Aantal spelers: 6 of meer
Benodigdheden: schoenen
Plaats: binnen/buiten

Iedereen doet een schoen uit en legt die in het midden van de kring. De bommenzoeker gaat naar buiten. Ondertussen wordt een schoen aangeduid als de bom. De bommenzoeker komt weer binnen en neemt dan schoen voor schoen weg. Hij krijgt 5 kansen om de bom te vermijden. Als hij de bom vastpakt, roept de hele groep 'Boem'.Geen opmerkingen:

Een reactie posten